Trädgårdens enda äpple

En trädgård måste ha minst ett äppelträd.

Äppelträd #1
Redan första året köpte vi ett ganska stort äppelträd som planterades efter konstens alla regler. Det fick mycket vatten torra somrar och visst fick vi lite frukt. Men en vinter kom hararna och tuggade hungrigt i sig av barken. Det var en lång och kall vinter och jag unnade faktiskt dem all mat som gick att hitta. Men trädet dog.

Äppelträd #2
Samma historia som med det första trädet, nästan. Hararna barkade av stora delar av stammen redan första vintern. På våren, när jag skulle gräva bort trädet, såg jag att det fortfarande levde. Jag planterade om det vid min lilla köksträdgård och i dag påminner det om ett frodigt litet bonsaiträd, men utan frukt.

Äppelträd #3
Tredje gången gillt. Ny plats och ny sort.
För drygt två år sedan planterade vi äppelträdet ”Rubinola” på framsidan av huset. Första sommaren fick vi säkert fem äpplen och sommaren därefter fick vi två. I höstas satte vi skyddande nät runt stammen. Men den här vintern kom rådjuren. Vi hade tur – de tuggade bara i sig några av grenarna och trädet överlevde. Och i år har vi fått resultatet av vårt arbete – ett enda äpple.

Trädgårdens enda äpple

Trädgårdens enda äpple

2 responses

  1. Jag satte en äpplehäck ett år. Tre små årsspön av tre olika sorters äpple. Nr 1 åt hararna upp helt. Nr 2 toppade hararna så trädet är nu 30 cm högt blommade förra året men gav ingen frukt. Nr 3 är ca 75 cm så stort som jag tänkt alla skulle bli men har aldrig blommat. Så nån häck blir det inte man två ganska roliga äppleträd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s